www.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
dinsdag 19 maart 2024

AMSTERDAM VANDAAG: AEX slot +0,2%, na saaie dag, wachtend op KW3

AMSTERDAM (Dow Jones)--De AEX sloot woensdag fractioneel hoger, vooral omdat de markt zich vastbeet in het huidige niveau in afwachting van kwartaalcijfers. Macrodata die wisselden van kwaliteit hadden tijdelijk een bescheiden impact, maar lieten per saldo de markt onberoerd.

De AEX sloot 0,2% hoger op 327,98 punten. De Midkap liep op het slot 0,1% op naar 525,28 punten. De ASX zakte 0,1% naar 389,37 punten.

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam hoger, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,3% hoger noteerde.

Vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer stelt na een saaie dag vast, dat de markt zich teveel bewust is van datgene waar in geinvesteerd wordt, namelijk bedrijven. "En dus willen beleggers eerst kwartaalcijfers zien, voordat er richting wordt gekozen", aldus Bender.

Macrodata uit de VS waren woensdag redelijk tot goed. Dat gold voor zowel hypotheekaanvragen als de groei van het aantal banen in de private sector als de inkoopmanagersindex voor de dienstensector. Onverwacht gedaalde olievoorraden zorgden voor een daling van de olieprijs.

Uit de eurozone kwamen de inkoopmanagersindices voor de dienstensector die juist tegenvielen.

De omzetten op Amsterdam Euronext lagen over gehele linie onder het gemiddelde van de afgelopen dertig handelsdagen.

Spanje veilt donderdag voor EUR3 miljard tot EUR4 miljard aan leningen met een looptijd tot oktober 2014 met een coupon van 3,30%, met een looptijd tot oktober 2015 en een coupon van 3,75% en tot juli 2017 met een coupon 5,50%.

Frankrijk zet donderdag voor in totaal EUR7 miljard tot EUR8 miljard aan schulden met een looptijd tot oktober 2018 en een coupon van 4,25%, een looptijd tot oktober 2022 en een coupon van 2,25% en een looptijd tot april 2041 met een coupon van 4,50%.

Donderdag komen Gap en Costco Wholesale, Macy's en Target met verkoopcijfers over september.

De markt kan donderdagochtend in eerste instantie de balans verwerken die wordt opgemaakt na het eerste televisiedebat tussen de zittende Amerikaanse president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney.

Macro-economische data buiten de VS komt donderdag uit Nederland, dat de inflatiecijfers over september publiceert. De Bank of England en de Europese Centrale Bank maken hun rentebesluit publiek met daarbij de respectievelijk commentaren.

In de VS staan om 14.30 uur de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigt op 29 september op de agenda. De verwachting is dat er 11.000 banen zijn bijgekomen waarmee het totaal stijgt naar 370.000. Een week eerder daalde het aantal met 26.000 naar 359.000 aanvragen.

Om 16.00 uur verschijnen de Amerikaanse fabrieksorders over augustus. Hiervoor geldt de verwachting dat die met 6% afneemt tegen een daling met 2,8% over augustus.

Om 20.00 uur komen de notulen van de Federal Reserve over diens meest recent vergadering naar buiten met daarbij de economische vooruitzichten.

Om 22,30 verschijnt de geldhoeveelheid van de VS zoals gemeten tot en met 3 oktober.

Ruim na middernacht treedt de voorzitter van de Federal Reserve van St. Louis, James Bullard, aan bij de Economics Club in Memphis voor een speech.

De staatsobligaties sloten woensdag licht hoger.

De euro kost woensdag rond 17.40 &1,2905 tegen $1,2941 dinsdag rond 17.45 uur.

Door Andre Sterk; Dow Jones Nieuwsdienst; andre.sterk@dowjones.com; +31-20-571 5201

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning