www.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
dinsdag 28 mei 2024

Damrak opent hoger, markt wacht op Draghi

AEX futures stijgen 0,3 procent voorafgaand aan rentebesluit ECB. Heijmans meldt grote opdracht in Den Haag en Imtech in zee met Airbus.

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting licht hoger voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

 

AEX futures stijgen 0,3 procent nadat zowel Wall Street als de Aziatische beurzen groen kleuren. 

 

Wall Street profiteerde woensdag van meevallende Amerikaanse macrocijfers, maar aanhoudende zorgen over groei van de wereldeconomie beperkten echter de winsten. Vanochtend steeg in Tokio de Nikkei 0,9 procent naar 8.824,59 punten, gesteund door de zwakkere yen.

 

De Europese Centrale Bank zal naar verwachting de rente handhaven op 0,75 procent, ondanks de aanhoudende verzwakking van de eurozone economie. De bewegingsruimte van ECB-president Mario Draghi is beperkt vanwege de inflatie van ruim boven de 2 procent als gevolg van hogere energie- en voedselprijzen en BTW-verhogingen 

 

Dan is er ook nog de Duitse weerstand tegen onconventioneel beleid. Volgens economen bij KBC zal Draghi om de Bundesbank gerust te stellen laten zien dat inflatie hem menens is. 

 

“Nu meer dan ooit moet de ECB benadrukken dat inflatie de primaire doelstelling is waarvoor geen compromis mogelijk is. Daarom is het zeer onwaarschijnlijk dat de rente deze maand of de komende maanden wordt verlaagd,” schreven economen van KBC op woensdag in een rapport, wijzend op de weerstand bij de Bundesbank tegen het nieuwe opkoopprogramma van staatsobligaties.

 

De aandacht van beleggers zal vooral tijdens de persconferentie liggen op hints van Draghi over de voorwaarde die de ECB zal verbinden aan steunaankopen van staatsobligaties. Ook zullen journalisten proberen te ontwaren of Draghi nieuwe onconventionele maatregelen in petto heeft. 

 

Naast de ECB staan ook nog een aantal Amerikaanse macrocijfers op de agenda. Belangrijker is het officiële banenrapport van vrijdagmiddag. Economen gepolst door Bloomberg verwachten dat er vorige maand in de gehele niet-agrarische economie 130.000 banen zijn bijgekomen. Chicago Fed topman Charles Evans, een groot voorstander van de derde ronde van obligatieaankopen, zei vorige maand maandelijks banengroei van minstens 200.000 te willen zien.

 

Bedrijfsnieuws

Imtech heeft een tienjarige exclusieve samenwerkingsovereenkomst getekend met vliegtuigfabrikant Airbus. Dit maakte de technische dienstverlener voorbeurs bekend zonder financiële details te vermelden. Imtech moet wereldwijd nieuwe droogtechnologie in de drooghallen van Airbus implementeren. Hierdoor kan Airbus vliegtuigen tweemaal zo snel drogen waardoor de productietijd "aanzienlijk" wordt verkort. Ook bespaart Airbus zo energie en vindt er CO2-reductie plaats.

 

Heijmans en woningcorporatie Staedion gaan samenwerken voor de ontwikkeling van het GIT-terrein/Regentesse-Zuid in Den Haag. De ontwikkeling van het gebied houdt dat er 430 huizen worden gebouwd, 700 parkeerplaatsen worden aangelegd en 4.000 vierkante meter aan voorzieningen worden gerealiseerd. De opdracht, die loopt van 2014 tot 2022, heeft een waarde van 105 miljoen euro, waarvan 50 procent toekomt aan Heijmans.

 

Verwachtingen

- Wekelijkse steunaanvragen VS 370.000 (Bloomberg) vorig 359.000

- Fabrieksorders orders VS augustus -5,9% (Bloomberg) vorig 2,8%

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning