www.hypotheek-actueel.nl
Financiƫle informatie, links en rekenmodules
dinsdag 28 mei 2024

"Staat wacht strop met belastingen"

Belastingopbrengsten zullen sterk achterblijven bij de economische groei. Dit stellen vooraanstaande fiscalisten.

Het Centraal Planbureau (CPB) en het ministerie van Financiën zijn te optimistisch over de groei van de belastinginkomsten. Deze waarschuwing geven vooraanstaande fiscalisten vrijdag in het Financieele Dagblasd.


Volgens fiscalisten verwacht het CPB onterecht een stijging van de progressiefactor, een jaarlijkse stijging van de belastingopbrengsten met 0,8 procent bij een economische groei van 1 procent. Zij achten het reëler dat de factor niet meer dan een half procent bedraagt na slechts 0,09 in 2011.


Indien de verwachtingen van de fiscalisten correct zijn, zullen de inkomsten van de fiscus jaarlijks circa 2 miljard euro lager uitvallen en het begrotingstekort volgend jaar circa 3,0 procent bedragen in plaats van 2,7 procent.Recentelijk vallen de inkomsten van de fiscus tegen door een stijgend beroep op aftrekposten en doordat consumenten relatief veel geld uitgeven aan producten met een laag BTW-tarief zoals voedsel, aldus het Financieele Dagblad.


Het ministerie van Financiën stelt in een reactie dat er geen enkele reden is om te twijfelen aan de inkomstenramingen.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning